De 16 ani lucrăm cu copii din centre de plasament și am văzut cum aceștia își pot depăși condiția dacă sunt ajutați. Educația deschide uși, iar acest proiect este în primul rând despre educație. Timpul oferit acestui grup de 15 tinere, implicarea în viața lor, oferirea experiențelor în afara centrului de plasament, toate acestea le vor impulsiona să își dorească mai mult de la viața lor, să se simtă importante și să înțeleagă că în mâinile lor stă puterea de a da o direcție mai bună viitorului.
Nevoia
Aura a împlinit 18 ani anul trecut, odată cu împlinirea acestei vârste a primit din partea statului suma de 3.800 lei cu care ea ar fi putut plăti chiria, utilitățile și hrana în primele 2 luni după ieșirea din centrul de plasament. A cheltuit această sumă într-o săptămână cumpărând dulciuri, chips-uri, haine, etc. Violeta a primit prima palmă de la prietenul ei care îi spune că o iubește și care își justifică gestul pe baza geloziei și din prea multă iubire. Alina a avut un proiect de prezentat în fața clasei și colegii au râs pentru că vorbea prea încet. Emoțiile și bâlbăiala au făcut ca Alina să ia o notă mică, deși proiectul ei era bun. Alina va avea, în curând, un bac de dat, o probă la interviu, momente cheie care îi vor direcționa viitorul.
Instituţionalizarea copiilor echivalează în momentul de faţă cu o excludere pe termen lung din societate, o izolare de viaţa socială și o acută lipsă de încredere. După terminarea studiilor şi părăsirea instituţiei aceşti tineri se trezesc în mijlocul unei societăţii incapabile să le asigure susținerea de care au nevoie în perioada de tranzit de la viaţa de instituţie la viaţa liberă.
Schimbarea
Vom crește stima de sine a celor 15 adolescente prin expunerea lor la modele de viață sănătoasă, exersând abilități pentru momente cheie din viața lor, învățând să își prioritizeze cheltuielile și să își facă un buget, învățând să impună limite în relații.
Proiectul pornește de la dezvoltarea capacității de a controla resursele financiare și construiește pe gestionarea relațiilor, continuând cu obiceiul de a face alegeri alimentare sănătoase, de a practica sportul, și dezvoltând abilitățile de vorbit în public și creștere a încrederii în sine.
Le oferim tinerelor instrumentele necesare pentru a reuși să își îmbunătățească calitatea vieții, să afle informații esențiale pentru viitorul lor și să devină încrezătoare în propriile forțe.
Activități
Vom organiza 4 weekend-uri tematice de dezvoltare personală de-a lungul unui an, câte un weekend la fiecare 3 luni:
1. Septembrie – Educație financiară – dezvoltarea capacității de gestionare a resurselor financiare în mod eficient.
2. Decembrie – Administrarea relațiilor – comunicare, gestionarea conflictelor, importanța limitelor, păstrarea identității personale.
3. Martie – Grija față de propriul corp – Alimente sănătoase/nesănătoase, beneficiile sportului, păstrarea sănătății.
4. Iunie – Dezvoltarea abilităților de public speaking– gestionarea emoțiilor, limbaj nonverbal, ticuri verbale.
În completare, vom lucra săptămânal în centrele de plasament și vom aprofunda subiectele prezentate în weekend-uri. Vom avea sesiuni de consiliere individuală pentru stabilirea de obiective.
Buget
Suma solicitată va acoperi costurile de:
- cazare și masă: 182 lei/week-end/persoană = 10.920 lei
- transport: 300 lei/deplasare week-end = 1.200lei
- materiale activități: 400 lei/ week-end = 1.600 lei
- gustări: 400 lei/week-end = 1.600 lei
- transport săptămânal centre: 50 lei/săptămână = 2.600 lei
Trainerii vor lucra voluntar.
Buget total: 17.920 de lei.
Web
https://addip.ro/despre-noi/
https://www.facebook.com/AsociatiaADDIP
Ascunde detaliile