Scopul proiectului constă în creșterea calității vieții pacientului oncologic și diabetic prin oferirea gratuită de terapii de recuperare costisitoare pentru care nu există decontare prin Casa de Asigurări de Sănătate.
Gradul de recuperare, parțială sau totală a nervilor lezați depinde foarte mult de momentul în care se încep terapiile fizice.
Obiectivele proiectului vizează:
- redarea calității vieții și demnității pacienților deja încercați de boli grave,
- ameliorarea stării de sănătate,
- asigurarea unui cadru terapeutic profesionist și gratuit, atât de necesar acestor pacienți și familiilor lor. Pacienții vin după terapii dure, după eforturi financiare foarte mari.
Nevoia
Un pacient cu o afecțiune gravă, cum sunt cancerul sau diabetul, chiar dacă a ieșit din faza critică a bolii, rămâne vulnerabil, în ceea ce privește eventualele recidive, pentru tot restul vieții.
Statul român asigură o parte din investigațiile și terapiile din faza critică, nu oferă însă, suport gratuit în etapa de recuperare care este atât de importantă atât din punct de vedere psihic, cât și din din punct de vedere fizic.
Proiectul propus compensează și acoperă o parte din această nevoie.
Lăsăm mai jos testimonialul unei paciente din grupul de consiliere și terapie limfedem pe care îl derulăm din ianuarie 2025 în Brașov:
"Conform zicalei niciodată nu este prea târziu, mă bucur că prinde viață așa ceva și în Brașov. Este minunat în momentele de criză să te poată îndruma cineva către persoane avizate care să te sfătuiască și să te ajute.
Lucrurile evoluează foarte repede și atunci în orice etapă îți prinde bine să afli noutăți, să interacționezi cu persoane care au trecut printr-o experiență asemănătoare. Cu siguranță, fiecare din noi indiferent de care parte a baricadei se află, va avea de învățat câte ceva." (Virginia Radu - pacient oncologic)
Schimbarea
Nu numai pentru a crește un copil este nevoie de un întreg sat, ci și pentru a îngriji un pacient cu o afecțiune gravă.
Soluția pe care o propunem, în lipsa unui cadru oferit de statul român, este cea a derulării de astfel de proiecte, proiecte care vindecă, redau demnitatea și dreptul la o viață cât mai apropiată de normalitate.
Proiecte în care comunitățile de oameni se implică activ pentru a ajuta semenii aflați în suferință.
Activități
Perioada de derulare a proiectului este de 12 luni consecutive.
Locul de desfășurare este departamentul de fizioterapie din cadrul Spitalului Sf. Constantin, partener medical al asociației noastre.
Derularea ședințelor terapeutice în cadrul unui spital este un aspect foarte important atât din punct de vedere al intervenției medicale rapide în cazul unei urgențe, care poate să apară la astfel de pacienți, cât și din punct de vedere al asigurării de eventuale investigații suplimentare necesare.
În ceea ce privește activitățile, se va respecta protocolul de recuperare, din care amintim:
- activități de recuperare a funcționalității membrelor afectate,
- activități de recuperarea a stabilității ortostatice,
- activități de reeducare a musculaturii afectate și de creștere a tonusului muscular,
- aplicarea de tehnici de facilitare motorie și de desensibilizare prin asocierea elementelor facilitatorii, cum ar fi: vibrația, atingerea cu cub de gheață, periaj, etc...
- exerciții izometrice, manevre kinetoterapeutice pentru a evita și a preveni paralizia musculară.
Buget
Bugetul total necesar este de 45492 lei, din care:
- Desfășurarea și implementarea celor 48 de ședințe terapeutice (4 în fiecare lună din cele 12 ale programului): 18000 lei
- Remunerație coordonator proiect: 25692 lei (800 lei net/lună)
- Cheltuieli de comunicare și materiale de promovare: 800 lei
-Cheltuieli de transport și cazare necesare supervizării București-Brașov: 1000 de lei ( 2 unități)