Scopul nostru este să vă susținem pentru a fi cât mai pregătiți pentru eventualele scenarii negative, accentuând importanța existenței unui „plan B”.
Pe de o parte, subliniem că viața poate aduce oricui surprize neprevăzute, inclusiv dizabilități temporare sau permanente, care pot apărea în orice moment. De asemenea, ne propunem, prin evenimentele pe care le vom organiza să vă încurajăm să dezvoltați o atitudine de reziliență în cazul unui asemenea scenariu, prezentând poveștile de succes ale unor persoane cu dizabilități din Județul Brașov, care au reușit să depășească multe din provocările vieții, chiar și în contextul dobândirii unei dizabilități (cum ar fi lipsa vederii).
Obiective:
1. Creșterea gradului de conștientizare a cel puțin 500 de membri ai comunității brașovene despre eventualitatea dobândirii unei dizabilități temporare sau permanente, prin distribuirea de materiale informative în mediul fizic și digital, într-un interval de 6 luni.
2. Creșterea gradului de conștientizare a cel puțin 500 de membri ai comunității brașovene despre posibilitatea de integrare în societate în urma dobândirii unei dizabilități, prin organizarea de evenimente și activităti cu specific informativ și inspirațional.
3. Reducerea stigmatizării asociate cu dizabilitățile, promovând o atitudine de acceptare și solidaritate în cadrul comunității noastre.
4. Colaborarea cu minimum 3 organizații locale pentru a asigura resursele necesare pentru desfășurarea activităților propuse în cadrul proiectului, pe o perioadă de 3 luni.
5. Colaborarea cu minimum 2 instituții de învățământ pentru realizarea unor ateliere de conștientizare cu privire la posibila dobândire a unei dizabilități și prezentarea resurselor disponibile într-un astfel de scenariu.
6. Creșterea rezilienței și a capacității de adaptare în fața provocărilor vieții, prin diseminarea de informații care să răspundă la nevoia comunității de a fi mai bine pregătită pentru situații neprevăzute.
Nevoia
Proiectul „Planul B” răspunde la 3 nevoi majore din comunitate cu privire la eventualitatea apariției dizabilităților temporare sau permanente.
1. Lipsa conștientizării membrilor comunității că un astfel de eveniment nefericit se poate întâmpla oricui și în orice moment.
2. Lipsa de informare a comunității dinainte de momentul dobândirii dizabilității cu privire la măsurile de adaptare necesare într-un astfel de scenariu, pentru a avea o viață împlinită.
3. Lipsa unor modele la care comunitatea să se poată raporta pentru a înțelege că oricine se poate integra în societate, în ciuda apariției unei dizabilități.
Schimbarea
Prin acest proiect, propunem mai multe soluții pentru a rezolva problemele identificate în comunitatea brașoveană:
1. Prin organizarea de evenimente și campanii de informare, vom educa și vom crește nivelul de conștientizare în rândul comunității cu privire la posibilitatea apariției dizabilităților și la importanța pregătirii pentru acestea.
2. Proiectul va furniza resurse utile pentru a informa membri comunității cu privire la instrumentele disponibile la momentul actual, în scopul adaptării la eventualul „nou mod de viață”.
3. Proiectul va prezenta exemple și testimoniale de la persoane din județul Brașov, care au reușit să depășească provocările legate de dizabilități, ceea ce va reduce stigmatizarea socială și va încuraja dezvoltarea unei atitudini de reziliență în fața dizabilităților.
Activități
În perioada iulie - decembrie 2025, prin intermediul proiectului „Planul B” ne propunem să vă facem cunoștință cu brașoveni care au depășit dizabilitățile și care au dat dovadă de reziliență. Aceștia vor împărtăși povești de viață inspiraționale prin intermediul unor videoclipuri scurte distribuite în mediul online. Totodată, vom crea materiale informative cu privire la caracteristicile vieții trăite în urma unei dizabilități dobândite. Vor fi organizate diferite ateliere dedicate elevilor și studenților despre dizabilități și sănătatea mintală, abordând teme precum burnout-ul, depresia și anxietatea ca forme de “dizabilități invizibile”.
De asemenea, ne propunem sa creăm conexiuni autentice între persoane cu si fără dizabilități, prin organizarea de evenimente incluzive in centrul Brașovului: bibliotecă vie pentru dialoguri inspiraționale și concerte susținute de artiști cu dizabilități.
Buget
1. Activitate 1 (iulie - august 2025): În această perioadă vom crea videoclipuri informative și de conștientizare, care să prezinte experiențele și resursele disponibile pentru persoanele cu dizabilități, precum și povești de viață ale persoanelor din județul Brașov care au demonstrat reziliență în urma dobândirii dizabilității. Filmările vor avea loc în locuri cheie din Brașov, fie la locul de muncă, fie surprinzând activități din timpul liber, fie la domiciliul persoanelor filmate, de exemplu, o persoană în scaun cu rotile plimbându-se în Piața Sfatului sau un nevăzător alergând pe Tâmpa.
Buget: 6000 de lei
2. Activitate 2 (iulie - decembrie 2025): Materialele create vor fi diseminate pe diverse platforme online, precum Facebook și Instagram, pentru a ajunge la un public cât mai larg și a susține obiectivele proiectului.
Buget: 2500 de lei
3. Activitate 3 (august 2025): Vom organiza un concert incluziv cu artiști cu dizabilități, având ca scop demonstrarea faptului că performanța și talentul depășesc stigmatizarea și provocările asociate dobândirii unei dizabilități. Concertul va avea loc în aer liber, într-un loc aproape de natură, cum ar fi Pietrele lui Solomon, pentru a oferi o experiență deosebită participanților.
Buget: 1500 de lei
4. Activitate 4 (septembrie 2025): Vom organiza un un eveniment de tip "Bibliotecă vie" pentru a facilita interacțiunea directă a comunității brașovene cu oameni inspiraționali, care au depășit cu succes provocările aduse de dobândirea unei dizabilități. Acest eveniment va avea loc în Centrul Brașovului, în Parcul Titulescu, Piața Sf. Ioan sau alte spații publice de interes din Brașov.
Buget: 700
5. Activitate 5 (octombrie - noiembrie 2025): Vom susține ateliere de conștientizare privind impactul dizabilităților în viața de zi cu zi. Participanții, care includ elevi și studenți din județul Brașov, vor fi invitați la un dialog și experimentare practică a vieții din perspectiva unei persoane cu dizabilități. Aceste ateliere se vor desfășura în instituții de învățământ preuniversitar și universitar din județ.
Buget: 1700 de lei
6. Activitate 6 (noiembrie 2025): Vom susține un atelier online dedicat sănătății mintale adresând tema dizabilităților temporare, cum ar fi burnout-ul. Acest atelier va avea loc pe platforme colaborative online, precum Google Meet sau Zoom, iar participanții vor fi elevi și studenți din județ.
Buget: 1000 de lei
7. Activitatea 7 (decembrie 2025): Proiectul se va încheia cu un eveniment festiv, un concert de colinde incluziv susținut de artiști cu dizabilități. Acesta se va desfășura la Centrul Apollonia, Reduta, Aula Universității Transilvania sau alte locații adecvate.
Buget: 11400 de lei
8. Buget resurse umane (manager proiect+manager financiar)
Buget: 6000 de lei