Scop: Ne dorim să oferim cât mai multe oportunități de cunoaștere a ”lumii din afara satului” pentru copiii din Augustin în condiții de siguranță.
Obiective:
1. Să facilităm accesul copiilor din Augustin, beneficiari ai EduBuzz, la oportunități de învățare și cunoaștere, de interacțiune cu alte persoane și cu medii diferite și de petrecere a timpului liber prin achiziția unui microbuz (8+1) în prima lună de proiect.
2. Să oferim oportunități de învățare și dezvoltare personală pentru cel puțin 30 de copii din Augustin prin organizarea a minim 10 excursii specifice (muzee interactive, teatru/filarmonică, vizite companii, etc.) pe perioada a 5 luni de proiect.
3. Să dezvoltăm abilitățile de comunicare și interacțiune pentru cel puțin 30 de copii din Augustin prin organizarea a minim 5 vizite la un proiect asemănător (ex. Casa Bună Sânpetru, alte centre educaționale, etc.) pe perioada a 5 luni de proiect.
Nevoia
O piesă de teatru, un concert la Operă sau la Filarmonică, un film la cinema, o expoziție interactivă? Sau o excursie la munte, într-un parc tematic, în alte comunități sau doar o ieșire în afara satului să cunoască lumea de dincolo de sat?
Nu sunt doar simple activități. Sunt dorințe.
Sunt doar câteva dintre dorințele copiilor din Augustin care știu că există o lume mai mare pe care doresc să o cunoască și la care nu au acces.
Însă aceste activități sunt, pentru ei, greu de făcut din cauza... transportului. Accesul la un transport facil și sigur este dorința cea mai mare pe care o au și nevoia cea mai simplă pe care ei o simt.
Satul Augustin se află în Nord-Estul județului Brașov, în sudul depresiunii Baraolt, pe Drumul Județean Nr. DJ 131 B și calea ferată Brașov - Teiuș, pe malul stâng al Oltului, între localitățile Ormeniș și Racoșul de Jos, la 50 Km de Brașov. Localitatea, deși cu acces direct la o magistrală feroviară importantă, este poziționată într-o zonă relativ izolată și îndepărtată de principalele orașe din regiune (Brașov, Sf. Gheorghe, Miercurea-Ciuc). De exemplu, pentru a ajunge cu trenul în Brașov, un copil face minim 1,5 ore, având la dispoziție doar 3 variante în timpul zilei. Astfel, datorită izolării geografice, accesul la programe educaționale complementare și alte opțiuni de petrecere a timpului liber pentru copii este foarte limitat.
Schimbarea
Ce ne propunem? Să putem asigura copiilor un transport facil, sigur și în timp util. Un mijloc de transport care să scurteze timpul și să facilitezul accesul în locuri mai greu de ajuns sau la ore mai potrivite. Soluția propusă pentru facilitarea transportului copiilor este achiziția unui microbuz, mai nou și mai sigur, cu mai multe dotări din punct de vedere al siguranței (airbag-uri, sisteme active, etc.) și al confortului (ex. aer condiționat, încălzire suplimentară, etc.). ”Microbuzul de îndeplinit dorințe” i-au spus copiii. ”Microbuzul de îndeplinit dorințe” îi spunem și noi.
În acest moment, asociația dispune de un microbuz vechi, care nu oferă condițiile necesare de siguranță și confort, care necesită costuri mari de întreținere și de reparații.
Activități
A1. ”Cumpărăm microbuzul!”. În luna iulie vom achiziționa noul microbuz (8+1).
Ne dorim un microbuz mai sigur, cu mai multe dotări - nu vrem să ne mai fie atât de rău, frig sau prea cald în mașină. Vom apela la firme specializate și suport logistic pentru a putea achiziționa un autovehicul care să ofere condiții de siguranță și confort sporite. Îl vom personaliza, îl vom asigura și îl vom încălța.
A2. ”Ne îndeplinim dorințe!” Începând chiar din iulie vom face primele activități și excursii în afara satului în noul microbuz. Ne propunem să mergem într-o drumeție de o zi sau, poate, la o piscină. Iar dacă vremea nu va ține cu noi, mergem la un film sau la o piesă de teatru. Și vom continua până la final de an, lună de lună să avem cel puțin două astfel de activități - minim 10 activități tematice de învățare pentru aproximativ 30 de copii. Excursiile vor avea atât caracter educațional (ex. muzee interactive) și cultural (ex. teatru, filarmonică), cât și de cunoaștere a activității unor companii din oraș și de petrecere a timpului liber.
A3. ”Cunoaștem lumea!” prin vizite la proiecte asemănătoare EduBuzz (ex. Casa Bună Sânpetru), activități interactive cu copii din alte organizații sau de la alte școli (ex. Cercetașii României) și vizite la companii care ne sunt alături sau din domenii care ne atrag pentru viitor. Minim 5 astfel de vizite vom organiza până la finalul anului. Și, dacă ne vom permite, vom merge într-o tabără de câteva zile mult mai departe de sat.
Buget
Linii bugetare:
i) Cost microbuz – 35 000 lei
ii) Costuri inițiale funcționare microbuz (ITP, asigurare, înmatriculare, colantare, etc.) 5000 lei
iii) Costuri funcționare și întreținere lunar (ex. combustibil, consumabile, service, aprox. 1000 lei/lună): 5 luni*1000 lei=5000 lei
iv) Costuri deplasare copii (ex. bilete muzee, teatru, costuri masă, etc.) 500 lei * 10 excursii = 5000 lei