Ne dorim ridicarea gradului de conștientizare privind efectele bullyingului și al nivelului de educație privind consecințele apelării la substitute de susținere, indiferent de natura acestora, implicând cele trei roluri din educație: elev, părinte și cadru didactic.
Prima direcție constă în patru ateliere consecutive livrate tinerilor din mediul rural, cu tematici din zona bullyingului si a consumului de droguri.
A doua direcție o reprezintă un seminar pentru cadrele didactice ce doresc să se implice în intervenția în problemele asociate cu consumul de droguri.
Ultima direcție este un seminar dedicat părinților care doresc să se informeze în vederea abordării problematicii consumului de alcool și droguri la tineri.
Atelierele de prevenire sunt un pas în educarea tinerilor în vederea luării de decizii informate pentru viitorul lor, iar cele dedicate cadrelor didactice și părinților sunt de informare și conștientizare cu privire la rolul lor în abordarea acestor tematici.
Ghidul introductiv pentru părinți și profesori pe tema bullyingului și dependențelor are ca scop furnizarea unor informații clare și accesibile despre aceste subiecte complexe, dar esențiale pentru protejarea și susținerea copiilor și adolescenților, cu exemple și strategii concrete pentru a ajuta părinții și profesorii să facă față acestor provocări.
Va fi un instrument activ, pe care părinții și profesorii să îl poată consulta ori de câte ori se confruntă cu astfel de situații, publicat pe Facebook/site.
Obiectivul #1 Proiectarea și implementarea unui set de 4 activități de informare, conștientizare și sensibilizare cu privire la fenomenul de bullying și efectele consumului de alcool și droguri asupra dezvoltării creierului, pentru 55 elevi, din două clase. Aici, cei doi profesori diriginți vor beneficia și de sesiuni de mentorat 1-1.
Obiectivul #2 Organizarea și desfășurarea unui seminar pentru 30 de cadre didactice, de informare asupra contextului de consum droguri, factori de risc, semne ale consumului și strategii de abordare ale adolescentului cu privire la acest subiect.
Obiectivul #3 Desfășurarea unui atelier online dedicat părinților care doresc a se informa în vederea abordării problematicii consumului de alcool și droguri la copiii lor.
Nevoia
Într-o societate în totală schimbare în care fiecare dintre noi își caută calea de rezistență și supraviețuire, cea mai dificilă sarcină o au copiii și tinerii adolescenți cu vârste între 12-18 ani, unde prefăcătoria, măștile, filtrele, fake-urile și deep fake-urile prind contur prin instrumente digitale, inteligență artificială - educația devine inamic și totodată salvator, unica ce îi poate apăra.
Mimetismul și dorința de-a ieși în evidență îi imping de multe ori pe tineri în situații total greșite. Există o legătură directă între implicarea în procesul de bullying și consumul de substanțe. Bullyingul aduce cu sine o traumă. Prima dată vine trauma, apoi durerea emoțională, iar apoi apare dependența ca mecanism de supraviețuire, pentru a alunga durerea. „Consecințele acestui fenomen au fost subiectul multor cercetări pentru a aduce la lumină impactul negativ pe termen scurt și lung al bullyingului ce afectează atât victimele, cât și agresorii și martorii.
Copiii care acționează ca agresori sunt expuși la riscuri mai mari de comportament antisocial și delincvent ca adolescenți și tineri și la implicarea în infracțiuni penale ca adulți" (Olweus, 1992, cit. in Strategii pentru o clasa fara bullying, 2016, p.14). Potrivit Programului "Ora de net", gestionat de Salvați Copiii, agresorii sunt mai predispuși ca în adolescență și la vârsta adultă:
"•să consume alcool și alte substanțe cu risc crescut pentru sănătatea lor fizică și emoțională;
•să aibă comportamente delincvente, de vandalism, violență fizică extremă, furt, abandon școlar;
•să se implice prematur în relații sexuale cu risc;
•să devină adulți cu risc crescut de comportament ilegal, violență domestică și abilități minime de menținere a unui loc de muncă; " (https://cdn.vedemjust.educatiejuridica.ro/cdn-vedemjust/2020/07/Bullying-si-cyberbullying.pdf).
Același program atrage atenția la efectele asupra copiilor martori din mediul școlar unde ar trebui să simtă confort emoțional, ei pot lipsi de la școala mai des, copleșiți de emoții de îngrijorare, anxietate și vor avea predispoziție la consumul de substanțe pentru a fi aprobați de copiii agresori, puternici, astfel încât să nu devină victime.
Pornind de la această premiză, dorim să-i facem să înțeleagă efectul fenomenului de bullying, al consumului droguri, de alcool în viețile lor și al celor din jur, pe termen scurt, mediu și lung.
O facem cu ajutorul unor materiale educative și experiențe practice care le deschid orizontul, le lărgesc bagajul precar de informații deținute. Modalitatea noastră de abordare este foarte aproape de nivelul lor de înțelegere și acceptare. Rata de consum printre tinerii între 15 și 34 ani a crescut de peste 2,2 ori în ultimul an conform cercetărilor efectuate de Agenția Națională Antidrog ( http://ana.gov.ro/wp-content/uploads/2023/02/sinteza_RN_2022.pdf ).
În cadrul Brașov Heroes ediția 10 din 2023, am susținut pentru 57 de profesori seminarii de prevenire bullying și în cadrul acestora, profesorii ne-au întărit necesitatea de a implica elevii în activități atractive pe cele două tematici: bullying și consum de substanțe, precum și de a lansa o invitație către implicarea activă a părinților.
În ediția 11 de anul trecut, 80 de elevi din Școlile 25, 8 și 14 din Brașov au participat la proiectul de prevenire bullying și dependențe prin 12 ateliere, iar cele trei doamne diriginte la un progran de coaching de 6 ședințe. Au avut loc 2 webinarii online dedicate părinților și profesorilor pe această tematică, unde au participat aproximativ 150 de persoane.
Deoarece cererea a fost foarte mare, a mai fost organizat un webinar pentru cadrele didactice, în 21.02.2024 - la care se înscriseseră 374 de cadre didactice.
Schimbarea
Ca urmare a implementării proiectului în mediul urban, în trei școli din Brașov și al webinariilor susținute, un număr foarte mare de profesori au dorit să replicăm proiectul la clasa lor, ceea ce pentru noi semnifică aprecierea calității și schimbării aduse în viețile tinerilor și cadrelor didactice. Această apreciere reiese și din feedback-urile transmise din partea beneficiarilor.
Ne dorim creșterea nivelului de educație, în mediul rural - aproape de orașul Brașov, prin prisma accesului facil la substanțe interzise, privind tematicile prin aplicarea instrumentelor, tehnicilor în cadrul atelierelor astfel:
* în sesiunile dedicate elevilor- urmărim activități de informare, conștientizare și sensibilizare, bazate pe sarcini de lucru aplicative și interactive, să aducem conștientizare prin informarea corectă asupra consecințelor apelării la substitute de susținere, indiferent de natura acestora (tehnologie, substanțe, jocuri de noroc, alcool, etc.), în vederea depășirii situațiilor de criză.
Atelierele de prevenire a dependențelor sunt un pas în educarea tinerilor în vederea luării de decizii informate pentru viitorul lor.
* în sesiunile de mentorat 1-1 cu cadrul didactic privind planul de măsuri - țintim căi de eliminare a incidenței de bullying
*workshop-urile aferente prevenirii dependențelor dedicate cadrelor didactice și părinților- urmăresc implicarea în prevenirea și intervenția în problemele asociate cu consumul de droguri, să parcurgă un workshop de informare și conștientizare cu privire la rolul lor în gestionarea bullying-ului și a dependențelor, tipurile de droguri consumate, vulnerabilitățile ce duc înspre consum și dependența, semne directe și indirecte de consum.
* ghidul introductiv pe tema bullying-ului și a dependențelor joacă un rol fundamental în prevenirea și intervenția eficientă în aceste probleme, care afectează tot mai mulți elevi. Profesorii sunt, de obicei, în prima linie atunci când vine vorba de identificarea și abordarea comportamentelor de bullying și a semnelor de dependență, deoarece sunt în contact constant cu elevii și pot observa schimbări semnificative în comportamentul lor. Acesta ar trebui să le permită să creeze un mediu educațional mai sigur și mai susținător pentru toți elevii, promovând sănătatea mentală, respectul și empatia.
Activități
Activitate la sala de clasă - Implementarea a 4 ateliere consecutive dedicate elevilor din patru clase diferite astfel:
a. Prevenție și gestionare bullying sub forma a două întâlniri: set de activități de informare, conștientizare și sensibilizare, bazat pe sarcini de lucru aplicative și interactive. Dată început 20.09.2025. Dată finalizare 01.12.2025
b. Prevenție dependențe în două întâlniri: va viza efectele consumului de droguri, prin purtarea ochelarilor special creați și certificați în Germania pentru prevenție, prin jocuri în echipe și exerciții individuale de conștientizare a impactului asupra vieții și a celor din jur cauzat de consum. Dată început 01.10.2025. Dată finalizare 01.02.2026
Activitate (Birou ONG) Mentorat 1-1 cadre didactice ale celor 2 clase Dată început 01.10.2025. Dată finalizare 01.02.2026
Activitate Seminar cadre didactice – în exerciții practice va fi exemplificat rolul lor în gestionarea bullying-ului și a dependențelor la clasă, tipurile de droguri consumate, vulnerabilitățile ce duc înspre consum și dependență, semne directe și indirecte de consum. Dată început 01.11.2025. Dată finalizare 01.03.2026
Activitate Seminar părinți – o sesiune de informare, în sistem online, dedicată celor care doresc să aibă un rol activ și preventiv în consumul de substanțe al copilului său, cu teme precum: amploarea consumului, factorii de risc ce duc înspre consum, strategii de abordare a adolescentului. Dată început 01.11.2025. Dată finalizare 01.03.2026.
Buget
Liniile bugetare:
1. Resurse umane - manager de proiect - bugetat în costul atelierului. Responsabilități: personalizare, livrare și implementare a 8 ateliere de prevenire bullying și dependențe la clasă, 4 ateliere dedicate cadrelor didactice sub formă de mentorat 1-1 alături de doamna Lenche Scurtu, facilitarea celor 2 seminarii hybrid sau online către cadre și părinți pe tema consumului de substanțe și conceperea ghidului introductiv și publicarea pe Facebook și site: www.psihoes.ro
Cost ghid 3700 lei.
2. Colaborare partener livrare ateliere bullying și dependențe - SCURTU LENCHE PFA - doamna Lenche va livra alături de mine atelierele.
Total livrare 12.300 lei pentru 55 elevi, cel puțin 30 cadre didactice și cel puțin 55 părinți. Cost per beneficiar unic (cel puțin 140 persoane participante): aproximativ 87,85 lei
3. Contabilitate - timp de 5 luni - 500 lei. Total 2500 lei
4. Materiale ateliere - 1500 lei
Total buget : 20000 lei raportat la total număr beneficiari direcți, 140 persoane participante, costul per beneficiar unic: aproximativ 142,85 lei