Ne dorim să reducem decalajele educaționale pentru copiii din Dumbrăvița, oferindu-le șansa de a porni în viața școlară cu o bază solidă, prin activitățile zilnice pe care le facem.
Obiective:
- Identificarea lacunelor în literație și matematică prin evaluări inițiale.
- Îmbunătățirea abilităților de citire, scriere, calcul și rezolvare de probleme.
- Crearea unui mediu educațional sigur, interactiv și incluziv.
- Reducerea riscului de excluziune și abandon școlar.
- Implicarea părinților în procesul educațional al copiilor.
Nevoia
În Dumbrăvița, ca în multe sate din jurul Brașovului, copiii se confruntă cu decalaje educaționale majore, lipsa resurselor și un risc crescut de abandon școlar. Accesul limitat la programe de sprijin și condițiile sociale dificile (sărăcie, familii monoparentale fără resurse, violență, consum de alcool, analfabetism, etc.) accentuează problemele de literație și matematică, afectând încrederea și șansele copiilor de a avea un parcurs educațional sănătos. Prin programul nostru de after school putem să-i ajutăm pe cei mici cu sprijin specializat în rezolvarea temelor, recuperarea carențelor prin exerciții specifice, fișe și jocuri, precum și o masă caldă pe care mulți nu o primesc acasă.
Schimbarea
Programul de After School Grow and Know propune o soluție integrată pentru a sprijini copiii din Dumbrăvița să recupereze lacunele educaționale și să-și dezvolte abilitățile academice și emoționale. Creăm un mediu plăcut de învățare, combinând educația formală cu activități practice, învățare prin joacă, astfel încât copiii să-și recapete încrederea în sine și să evite excluziunea școlară. Prin continuarea programului de la școală cu încă 2,5 ore în fiecare zi, în care cei mici au parte de sprijin în rezolvarea temelor, dar și de interacțiuni pozitive, joacă și o masa caldă într-un spațiu sigur, reducem riscul de abandon școlar. Vom începe cu o grupa de 12 beneficiari din clasele I și a II-a, deoarece, demonstrat prin experiența din cele două grupe din Prahova, impactul este cu atât mai mare cu cât intervenția are loc mai devreme, la o vârstă mai fragedă.
Activități
Proiectul se desfășoară pe o durată de minim 3 luni, în comuna Dumbrăvița, jud. Brașov.
Activități:
Selecția și angajarea învățătorului coordonator (colaborare part-time).
Identificarea spațiului potrivit, semnarea contractului de parteneriat cu Școala/Primăria Dumbrăvița.
Selecția (în parteneriat cu învățătorii și asistentul social din localitate) și evaluarea inițială a nevoilor fiecărui copil beneficiar al proiectului.
Desfășurarea zilnică a sesiunilor de literație și matematică, prin jocuri și exerciții practice.
Activități creative pentru dezvoltarea curiozității și a creativității.
Sesiuni de implicare a părinților în procesul educațional.
Demonstrat la grupele din jud. Prahova, proiectul este scalabil, multiplicabil și de lungă durată, prin Brașov Heroes dorim să facem primul pas în jud. Brașov, urmând ca apoi să adăugăm și alte grupe, folosind și dezvoltând aceeași rețetă de succes pe care o folosim deja de doi ani.
Buget
Pentru implementarea proiectului avem următorul buget estimat:
- Cheltuieli administrative: Salariu învățător angajat part time: 10260 lei pentru o perioadă de 3 luni (salariu brut lunar: 3420 lei x 3 luni).
- Masă Caldă: 12 beneficiari x 3 luni x 25 lei porția per copil: 18000 lei
- Materiale didactice: 4500 lei pentru o perioadă de 3 luni (cheltuieli de 1500 lei lunar)
- Cheltuieli Transport Brașov- Dumbrăvița: 3000 lei (1000 lei lunar)
- Cheltuieli de promovare: 750 lei (250 lei lunar)
Proiectul este scalabil, durata ajustabilă, în funcție de bugetul obținut. De asemenea, cum menționam și mai sus, ne dorim să permanentizăm proiectul, va fi susținut și ulterior, din bugetul asociației.