Suntem o asociație nou înființată, astfel, proiectul pe care îl propunem la Brașov Heroes are ca scop pilotarea componentei de susținere psihologică și juridică și a componentei de comunitate a modelului nostru de intervenție.
Obiectivul proiectului este formarea și susținerea unui grup de 10 mame singure timp de un an, creând astfel nucleul de beneficiare și specialiști în baza căruia să continuăm să ne construim comunitatea împreună cu care să co-creăm și celelalte componente ale modelului de intervenție (consiliere și networking pentru carieră, hub comunitar, demersuri de advocacy).
Obiective strategice ale asociației și activități desfășurate în cadrul acestui proiect:
Suport psihologic:
- Organizarea de sesiuni de terapie individuală sau de grup, susținute de specialiști (psihologi, terapeuți).
- Asigurarea accesului la consiliere gratuită sau cu costuri reduse.
Suport juridic:
- Consiliere juridică pentru mamele care se confruntă cu dificultăți legale în relațiile de familie (divorț, planuri de parentaj, etc.).
- Întâlniri tematice cu avocați și specialiști în dreptul familiei.
Community building:
- Întâlniri de comunitate între mame pentru schimb de informații și experiențe și suport emoțional.
- Coagularea unei comunități de persoane resursă interesate să sprijine mamele care își cresc copiii singure și să crească vizibilitatea cauzei.
Nevoia
Din nevoia de ajutor și schimbare, ne adresăm în primul rând mamelor singure și femeilor care se află în situații dificile, care au nevoie de consiliere psihologică, îndrumare și susținere. Mame și femei care sunt în căsnicii de dragul copiilor sau din frica de a crește copiii singure, mame care se confruntă cu abuz, care au nevoie de consiliere psihologică, juridică, după divorț, pentru a iniția un divorț și alte situații.
În România, rata divorțurilor este relativ scăzută comparativ cu alte țări europene: 1,6 divorțuri la 1000 de locuitori. 1,7% dintre femeile din România cresc singure copii (media europeană este de 3,7%). În România, procentul mamelor singure este printre cele mai mici din Uniunea Europeană.
Conform Institutului Național de Statistică al Direcției Județene de statistică Brașov, situația demografică a județului Brașov privind divorțialitatea în 2020, s-au înregistrat:
3,8% din numărul total al divorțurilor din România.
28,9 % din cuplurile care au divorțat în anul 2020 au copii.
Aceste statistici reflectă caracteristici culturale, economice, sociale și nivelul de susținere pentru familii. Țările cu rate mai mari ale mamelor singure oferă sprijin financiar mai generos, servicii extinse pentru copii și politici de muncă flexibile, în timp ce în România sprijinul este limitat și depinde adesea de inițiative private sau organizații non-guvernamentale. Această diferență contribuie la ratele mai mici ale mamelor singure din România, fapt ce în unele situații face ca mamele să fie descurajate de inițierea unui divorț știind că suportul din partea statului nu ar fi suficient pentru ca ea și copiii să se poată întreține, de aceea aleg să rămână în continuare în relații toxice.
Institutul Friedrich Ebert Stiftung (Sursă info: Gen Știri) a comparat situația familiilor cu un singur părinte din România cu rezultatele studiului realizat în 35 de țări de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Între 2018 și 2022, costul mediu pentru creșterea a doi copii mici în România era de 10,8% din salariul mediu atât în cazul familiilor monoparentale, cât și în cazul celor cu ambii părinți. Media OCDE a costurilor creșterii a doi copii e de 13,6% din salariul mediu în cazul familiilor nucleare și de 8,6% în cazul celor cu un singur părinte.
O diferență mai mare dintre procente înseamnă că familiile monoparentale primesc mai mult ajutor financiar. Țările de jos (9,8% diferență) și Franța (5,6% diferență), sunt printre cele care oferă cel mai mult sprijin părinților singuri. Deși diferența e mai mică în țările estice precum Bulgaria (2%) și Croația (2,6%), România e singura țară în care nu există nicio diferențiere între cele două tipuri de familie, ceea ce înseamnă că părinții singuri nu sunt susținuți financiar de către stat.
În România, pot beneficia de bursa monoparentală în valoare de 300 lei/lună, elevii care provin din familii monoparentale care realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitării, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de un salariu minim net pe economie. Conform noilor reglementări, se va lua în calcul salariul minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii.
În România, un părinte singur cu doi copii trebuie să muncească 20 de ore pe săptămână dacă e plătit cu salariu mediu ca să se mențină deasupra pragului de sărăcie, cu șase ore mai mult față de cineva care nu are copii. Dacă acest părinte este femeie, se va confrunta cu dificultăți sporite din cauza inegalităților sistemice de gen.
În acest context, provocarea și preocuparea principală a mamelor care își cresc copiii singure este supraviețuirea. Sănătatea mentală, siguranța emoțională și psihologică (uneori și cea fizică), împlinirea și realizarea aspirațiilor reprezintă un lux pentru aceste familii. Efortul pe care aceste mame trebuie să îl depună pentru a avea grijă de ele și de copiii lor este uriaș, amplificat și de o moștenire culturală care tinde să izoleze aceste femei de restul comunității.
Schimbarea
Soluția propusă prin proiectul nostru este reducerea presiunii timp de 6 luni pentru un grup de 10 mame din familii monoparentale prin acces la consiliere psihologică, la asistență juridică și la un grup de suport. Schimbarea vizată pentru aceste mame ar fi mai multă siguranță fizică (prin asistența juridică în cazul divorțurilor și a co-parentajului în context de relații abuzive și violență domestică), creșterea capacității de a decide în interesul superior al copiilor și al familiei (prin asistență psihologică), îmbunătățirea calității vieții (prin participarea la întâlnirile de comunitate, tematice și recreative).
Ne așteptăm ca după 1 an de zile, aceste mame să fie mai în măsură să facă față dificultăților cu care se confruntă, cu mai multă încredere și putere.
Activități
Începerea programului de consiliere psihologică – începând cu luna septembrie câte 2 sesiuni de terapie/lună pentru fiecare din cele 10 mame (120 sesiuni/an)
Desfășurarea unui eveniment tip community building pe lună – total 6 evenimente (ateliere de reconectare cu natura, ateliere creative, de dezvoltare personală, ateliere pentru mame și copii, consiliere juridică) – septembrie 2025 - aprilie 2026
Evaluarea finală a proiectului – aprilie 2026
*Disclaimer: Rețeaua de voluntari / suporteri
Buget
Pentru a pune în aplicare viziunea acestui proiect și pentru a asigura un impact semnificativ asupra participanților, estimăm un buget total de 34200 lei. Fondurile vor acoperi atât costurile administrative și de comunicare, cât și cheltuielile pentru sesiuni de terapie, facilitatori și materialele necesare pentru atelierele recreative. Aceste investiții vor contribui la crearea unei experiențe de calitate, care va susține dezvoltarea personală și educațională a participanților.
Cheltuieli servicii oferite: sesiuni de terapie, facilitatori ateliere dezvoltare personală, ateliere creative, consiliere juridică, materiale ateliere, protocol - 25.000 lei.
Costuri administrative și de comunicare care includ: coordonator proiect, comunicare Social Media, servicii foto, creare materiale branding roll-up + stickere QR către asociație (design_conținut+imprimare) - 9200 lei.