Scopul proiectului nostru este creșterea nivelului de educație cinematografică în rândul copiilor și tinerilor din Brașov și încurajarea acestora în a fi participanți activi în conversații și acțiuni despre mediu și criza climatică. Cum vom face asta?
1. Prin expunerea acestora la opere cinematografice diverse, cu limbaje vizuale originale și teme adaptate copiilor și tinerilor și
2. Prin angrenarea lor în discuții și activități de mediu care să creeze puntea între conștientizare - dorință de acțiune - implicare.
Nevoia
În principiu, societatea românească consideră că sistemul de educație trebuie îmbunătățit, dar rareori luăm în calcul că formarea de care are nevoie un copil astăzi trebuie adaptată la realitatea media în care trăim. Abilitatea de a viziona și de a crea producții audiovizuale este o competență pentru care este important să creăm programe educaționale de alfabetizare și specializare. În România există foarte puține programe cu continuitate în domeniul educației cinematografice pentru copii și dezvoltarea de noi audiențe.
În plus, filmul (și în special filmele de festival) sunt ferestre către alte lumi, perspective și permit spectatorilor să exerseze empatia și gândirea critică. Iar una dintre cele mai complexe și stringente probleme care vizează direct noua generație este criza climatică.
În cazul țării noastre, lipsită de o strategie națională privind reducerea poluării, în care copiii sunt mai săraci decât adulții, iar investițiile în educația, sănătatea și protecția lor nu sunt priorități politice, vom asista la schimbări climatice cu impact considerabil asupra vieții copiilor. Deșertificarea, defrișarea pădurilor și pierderea biodiversității, poluarea apelor și a aerului, secătuirea rezervelor de gaze și petrol și criza energetică sunt fenomene actuale ce trebuie stopate, altfel vom lăsa copiilor noștri un teritoriu geografic alterat cu provocări greu de depășit. (Născuți în criza climatică – Studiu privind percepția copiilor asupra schimbărilor climatice, 2021, Salvați Copiii). Același studiu relevă faptul că 78% dintre copiii din România sunt dispuși să facă schimbări în viața lor pentru a reduce daunele aduse mediului. 71% dintre copii sunt interesați de problemele de mediu, 65% dintre copiii consideră că pot influența politicienii pentru a preveni și a reduce problemele climatice și de mediu. Însă mai puțin de jumătate (42%) consideră că primesc suficiente informații despre probleme climatice și de mediu la școală.
Schimbarea
Suntem încrezători în puterea artelor de a deschide minți, de a crea punți de comunicare și de a dezvolta empatia, gândirea critică, creativitatea.
Pentru a putea beneficia de impactul pozitiv al artei este însă nevoie de câteva lucruri: expunere la cât mai multe și variate experiențe creative, normalizarea comportamentelor de consum și producție culturală, abordarea critică a actelor culturale printr-un ghidaj profesionist.
Un festival de film pentru copii și tineri pe tema educației de mediu creează contextul de învățare și conversație de care această generație are nevoie!
Activități
Începând cu luna iunie selecționerii de scurt și lungmetraje vor începe să realizeze o listă scurtă de titluri de film relevante pentru festival și public, pe baza viziunii directorului artistic. Urmează o etapă de negociere a drepturilor de difuzare și apoi achiziția licențelor de difuzare a filmelor în festival. Filmele vor fi apoi pregătite pentru proiecție (subtitrate în limba română, pregătite tehnic pentru proiecție, etc.)
În paralel, va fi dezvoltat programul educațional care să acompanieze proiecțiile de filme, cu discuții și workshop-uri care să abordeze temele ilustrate în selecția de film.
Departamentul de producție se va asigura că spațiile unde vor avea loc activitățile sunt potrivite din punct de vedere tehnic, ergonomic și scenografic pentru festival. Vor păstra legătura cu echipa tehnică pentru buna desfășurare a festivalului.
Echipa de comunicare va pregăti strategia de comunicare și va implementa tacticile care să promoveze festivalul în rândul grupurilor țintă (copii, părinți, profesori).
Timp de 5 zile în luna octombrie (perioada vizată este 22-26 octombrie) va avea loc festivalul CULMEA cu proiecții de film, ateliere și evenimente speciale. Locațiile pe care le avem în vedere sunt cinema Modern, Muzeul de Artă și alte spații din județ.
Buget
Selecție, achiziție și pregătire filme festival - 20.000 lei (resurse umane, drepturi de difuzare, servicii de subtitrare și servicii tehnice)
Formatori ateliere și mediatori culturali festival - 10.000 lei
Producție festival (servicii tehnice de proiecție, sonorizare, amenajare spațiu) - 10.000 lei
Comunicare (design grafic, materiale promo, social media) - 10.000 lei